Guvernul a aprobat ieri, 31 august, noile reglementari fiscale prin care sunt anulate penalitatile firmelor care isi vor achita datoriile la stat pana la 31 decembrie 2011. Este prevazuta si reducerea la 50% a penalitatilor in cazul in care contribuabilii isi vor plati obligatiile catre stat in primul semestru al anului viitor. Noile reglementari au fost introduse in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala.
 „S-a decis anularea penalitatilor pentru firmele care isi platesc integral datoria catre stat si dobanda aferenta pana la 31 decembrie. De asemenea, se vor reduce cu 50% penalitatile firmelor care vor achita principalul si dobanzile pana la 30 iunie 2012”, a declarat Dan LAZAR,  Secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
„Prima data se vor stinge debitele principale pentru taxele si impozitele cu stopaj la sursa, apoi debitele principale pentru celelalte contributii, in ordine istorica, si la final se sting accesoriile, tot in ordine cronologica”, a mai adaugat secretarul de stat.
Declaratia unica trimestriala, nu lunara
 „Vor beneficia de aceasta facilitate firmele cu o cifra de afaceri de maximum 100.000 de euro, existand si o limita in ceea ce priveste numarul de angajati. De exemplu, daca o firma este sezoniera si in lunile cu activitate are 2, 3, 4 angajati, la sfarsitul anului se va face o medie. Daca numarul total al angajatilor impartit la 12 luni este sub 3, sa zicem ca e 2,99, firma poate beneficia de aceasta prevedere”, a spus Dan Lazar.
 Certificatul fiscal va cuprinde creantele firmelor
„Pana in prezent, daca o firma solicita certificat fiscal, in document erau trecute doar obligatiile fata de stat. De la 1 septembrie se vor mentiona in certificat si creantele. Daca o firma are de plata la buget 50.000 de lei, dar in acelasi timp trebuie sa i se ramburseze TVA in valoare de 51.000 de lei, ea e considerata un bun contribuabil si poate participa la o licitatie publica, de exemplu”, a precizat Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice.