Universitatea Ovidius Constanta in parteneriat cu Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta a organizat marti, 9 octombrie 2018, evenimentul „Transnational Learning” in cadrul proiectului  „Women in Business” – Promovarea Antreprenoriatului Tinerelor Femei in Regiunea Dunarii” co-finantat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI), in cel de-al doilea apel de proiecte al Programului Transnational Dunarea 2014-2020 (Danube Transnational Programme).

Eveniment TLE Constanta

 

Evenimentul a avut drept obiectiv promovarea antreprenoriatului feminin si identificarea bunelor practici in dezvoltarea afacerilor din Romania.

Astfel, cele doua sesiuni de bune practici, sustinute de reprezentantele principalelor  organizatii suport pentru antreprenoriat feminin din Romania (Elena COANDA – Patronatul National al Femeilor din Afaceri din IMM-uri, Monica ANTONARU – Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania,  Beatrice RADU – Yves Rocher, Bianca TUDOR – Elite Business Women, Mihaela PROICEA – Federatia Patronatelor Femeilor Antreprenor din Romania, Olimpia DORU – Asociaţia de Dezvoltare a Antreprenoriatului Feminin, Camelia ARTAMON – Asociația Oportunitati de Afaceri pentru Femei, Corina MARTIN – Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania), s-au axat pe studii de caz si transfer de cunostinte prin schimb de experienta, urmate de sesiuni interactive de intrebari si raspunsuri. La sfarsitul reuniunii a fost efectuata o evaluare a bunelor practici, pe baza chestionarelor completate de participanti. Cele mai bune dintre ele vor fi facute cunoscute tuturor partenerilor din proiect.

primulcentrudeantreprenoriatfemi-1539099201

In cadrul evenimentului au fost vizitate si doua firme constantene administrate de antreprenoare, unde participantii au putut intra in contact direct cu managementul firmei pentru a intelege procesele specifice afacerii si modului in care aceastea s-a dezvoltat.

„Creativitatea si potentialul antreprenorial al femeilor reprezinta o sursa de crestere economica si de locuri de munca valorificate insuficient, ce ar trebui dezvoltata in continuare. In opinia mea, existenta pe piata a unui numar mai mare de femei antreprenor va aduce mai multa prosperitate”, a declarat presedintele Patronatului IMM Constanta, Iulian GROPOSILA, manager de proiect „Women in Business”.

„Transnational Learning” face parte din activitatile proiectului DTP2-048-1.2. „Women in Business” ce vine ca raspuns la anumite nevoi specifice ale tinerelor antreprenoare din regiunea Dunarii.

Principalele activitati sunt axate pe:

  • Analiza situatiei actuale – identificarea nevoilor si barierelor intampinate de femeile tinere care doresc sa creeze si sa dezvolte propria afacere. Realizarea unui studiu ce sintetizeaza cercetarile realizate in cele 9 tari partenere (interviuri calitative cu stakeholderii si o ancheta in randul a 300 femei antreprenor);
  • Imbunatatirea politicilor si a programelor de sustinere a antreprenoriatului feminin, la nivel regional prin elaborarea unei Agende a politicilor, pentru ca propunerile de politici sa intersecteze nevoile femeilor tinere care doresc sa initieze o afacere;
  • Dezvoltarea unor programe de training inovative pentru imbunatatirea culturii, abilitatilor si competentelor tinerelor antreprenor;
  • Realizarea a 4 Centre pilot de consultanta pentru femeile antreprenor in: Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia – Hertegovina.

„In cadrul proiectului, la Universitatea Ovidius din Constanța, va fi infiintat primul centru de antreprenoriat feminin din Romania. Instituția de invatamant doreste sa devina o platforma antreprenoriala regionala”, a precizat Iulian GROPOSILA. La randul ei, Mihaela Rus, prodecanul Universitatii Ovidius a afirmat ca Facultatea de Drept si Stiinte Administrative este partener direct in acest proiect, prin studentii si cadrele sale didactice. „Ne dorim ca viitorul centru de antreprenoriat sa fie un incubator de afaceri pentru femei, in care sa se dezbata ideile de afaceri si sa dezvolte proiecte de business”, a spus Mihaela Rus.

TLE

Toate cunostintele acumulate in proiect vor fi transferate catre tarile din zona Dunarii prin evenimente, canale de diseminare a informatiei, unelte si retelele europene din care fac parte partenerii de proiect.

Proiectul este implementat de catre un consortiu format din 14 parteneri din 9 tari din regiunea Dunarii (Germania, Austria, Bulgaria, Romania, Croatia, Republica Moldova, Slovenia, Bosnia – Hertegovina si Ungaria) si reuneste organizatii nationale si regionale, organizatii publice, private si universitati.

 

Durata proiectului (36 luni): 01.06.2018- 31.05.2021

Website: http://www.interreg-danube.eu/women-in-business

 

Programul Transnational Dunarea are ca obiectiv stimularea inovarii si spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural si cultural din regiunea Dunarii, imbunatatirea conectivitatii si sprijinirea tranzitiei inspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanteaza proiecte de cooperare transnationala in conformitate cu prioritatile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii (EUSDR). Aria de cooperare include 14 state din zona de Dunarii, respectiv: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

 

Biroul de presa

Patronatul IMM Constanta