Avand in vedere informatiile aparute in presa, potrivit carora exista un proiect de OUG (document de 99 de pagini) prin care se doreste modificarea substantiala a Codului Fiscal, respectiv:

 • Marirea contributiilor angajatiilor la CAS de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate de la 5,5% la 8,9%;
 • Dublarea taxarii pentru persoanele fizice autoritate
 • Introducerea de contributii sociale obligatorii pentru categoriile de venituri reglementate de art. 61 din Codul Fiscal:
 1. a) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 2. b) venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 3. c) venituri din investitii;

CNIPMMR isi exprima dezacordul pentru distribuirea in spatiul public de informatii neadevarate care afecteaza mediul de afaceri si care pot creea nesiguranta in privinta predictibilitatii fiscalitatii din Romania. De asemenea, CNIPMMR isi arata surpinderea ca un document de 99 de pagini a fost redactat, doar cu scopul de a crea confuzie in randul contribuabililor.

cod_fiscal

POZITIA CNIPMMR REFERITOARE LA SISTEMUL DE IMPOZITARE REGLEMENTAT DE CODUL FISCAL 

Presedintele CNIPMMR, dl. Florin Jianu, a precizat ca in cadrul Planului de guvernare al mediului de afaceri 2016-2020, pe care CNIPMMR il lanseaza in data de 13 septembrie 2016 se prevede in mod explicit:

 • aplicarea Codului Fiscal astfel cum acesta este adoptat si nemodificare pentru 4 ani;
 • reducerea TVA de la 20% la 19%, incepand cu 1 ianuarie 2017;
 • eliminarea impozitului pe constructiile speciale incepand cu 1 ianuarie 2017;
 • mentinerea cotei de impozitare pe veniturile microintreprinderilor la 1% pentru cele care au minim 2 salariati, 2% pentru cele care au 1 salariat si 3% pentru cele fara salariati;
 • mentinerea impozitarii la 1% din venit pentru firmele nou-inființate, cu cel puțin un salariat, constituite pe o durata mai mare de 48 de luni.

“Documentul dat publicitații are 99 de pagini, cuprinde modificari multiple si cu siguranta a fost lucrat in interiorul Ministerului de Finante. Cerem public sa ni se comunice cine si cu ce scop a lucrat acest document si, de asemenea, cine suporta consecintele economice ale impactului in randul investitorilor, angajatilor si angajatorilor romani”, a mentionat dl. Florin Jianu.

Sursa: www.cnipmmr.ro