Extras din Observator de Constanţa, “Nu vor scăpa de majorarea taxelor”, 13 mai 2010

Patronatul IMM Constanţa şi filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România au semnat un protocol pentru acordarea de consultaţă de specialitate în domeniu.

Pe ordinea de zi s-au aflat, pe lângă prezentarea unor prevederi fiscale şi obiectivele viitoare ale protocolului, situaţia economică precară şi noile măsuri pe care intenţionează să le adopte Executivul. Cele doua organizaţii susţin la unison că recent anunţatele măsuri de austeritate în sectorul bugetar nu vor asigura necesarul de bani şi, implicit, vor fi aplicate, în viitorul apropiat, majorări ale taxelor şi impozitelor. «Nu trebuie să fii expert să-ţi dai seama de greşeala. In loc să lărgească baza de impozitare, actualul guvern o micşorează. Impozitul pe salarii este una dintre principalele surse la bugetul de stat», a explicat Stefan Mihu, preşedintele CECCAR Constanţa, care a adaugat că, cel mai probabil, se va recurge şi la cea de-a doua varianta prezentată de Executiv, respectiv majorarea impozitelor şi taxelor.

La rândul sau, preşedintele Patronatului IMM Constanţa şi vicepreşedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania, s-a arătat extrem de rezervat în ceea ce priveşte şansele de reuşita ale soluţiei aplicată de Cabinetul Boc pentru rezolvarea deficitului bugetar. «Micii intreprinzatori nu trebuie să-şi facă iluzii. Sectorul privat a fost şi va fi întotdeauna lovit. Anul trecut, şi-au suspendat activitatea 200.000 de firme în România, anul acesta, estimăm că alte 150.000 de societăţi vor fi închise», a precizat preşedintele PIMM. Acesta a adăugat că, de patru ani, patronatul încearca să determine autorităţile să deschidă biroul unic la malul mării, însă reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a facut nimic. «Este inadmisibil să umbli în şapte locuri pentru a putea plăti salariile», a declarat preşedintele PIMM. Studiile efectuate de auditorul Decontex arată că patronii constănţeni au la îndemână, in contextul actualelor condiâii, trei soluţii pentru a trece criza: închiderea firmei şi trecerea în randul şomerilor, suspendarea activităţii societăţii şi angajarea la o alta companie mare până trece criza, respectiv mutarea afacerilor într-un stat cu un regim fiscal mai prietenos.

Sursa: Observator de Constanţa