Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Iulian GROPOSILA, membru in Consiliul de Administratie al Centrulului European pentru Promovarea Formarii Profesionale (CEDEFOP) a participat, in perioada 30 iunie – 1 iulie 2020,  la conferinta „Dezvoltarea cooperarii europene in educatie si instruire vocationala (VET)” desfasurata, in  mediu virtual, din cauza pandemiei COVID-19.

 

 

Evenimentul a reunit reprezentanti la nivel inalt al Comisiei Europene, Presedintia croata si germana a UE, factorii de decizie, partenerii sociali si experti din toate tarile participante si organizatiile internationale. Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat: Jürgen Siebel, Director Executiv Centrului European pentru Promovarea Formarii Profesionale (CEDEFOP), Cesare Onestini, Director ETF, Nicolas Schmit, Comisar European pentru Locuri de Munca si Drepturi Sociale, Blaženka Divjak, Ministrul Stiintei si Educatiei din Croatia, Anja Karliczek, Ministrul Federal al Educatie si Cercetare din Germania, Niki Kerameus, Ministrul Educatiei si Religiei din Grecia, George Kostakis, Coordonator al Politicilor Publice si Sistemelor VET- CEDEFOP, Georgios Zisimos, Specialist Senior in politicile publicie UE privind educatie si instruire – ETF, Nino Buić, Asistent Director in cadrul Agentiei pentru Educatie si Instruire Vocationala si a Educatiei pentru Adulti din Croatia, Sabine Schueller, Ofiter de politici publice in cadrul Ministerului Federal de Educatie si Cercetare din Germania, Mara Brugia, Director Adjunct CEDEFOP, Anastasia Fetsi, Sef Departament Operatiuni din cadrul ETF si altii.

 

 

Gazduita in cadrul presedintiei Croatiei si a Germaniei, in cooperare cu Comisia Europeana, prima zi a conferintei comune CEDEFOP – Fundatia Europeana de Instruire (ETF) a analizat rezultatele obtinute cu privire la prioritatile comune in cooperarea europeana din cadrul ETF, in perioada 2015-2020. De asemenea, au fost dezbatute date si informatii generale ale CEDEFOP si ETF cu privire la provocarile cheie pentru VET, orientate catre viitor.

Cu acest prilej, au fost discutate rezultatele analizei CEDEFOP si ETF privind dezvoltarea si implementarea politicilor publice privind VET in cadrul ultimului ciclu de politici publice acceptat in 2015, la Riga, dar si provocarile cheie si prioritatile viitoare in domeniul VET.

In a doua zi a conferintei au avut loc patru workshop-uri, Iulian GROPOSILA, membru al board-ului CEDEFOP  participand la al treilea workshop cu tema: „Educatia vocationala si abilitatile necesare pentru Acordul Verde de protejare a mediului inconjurator si Noua Era Digitala”. Speakerii workshop-ului au fost Sampo Suihko de la OMNIA – Finlanda si Ilze Buligina din cadrul Ministerului Educatiei si Stiintei din Letonia.

 

 

In cadrul workshop-ului, s-a discutat despre acordul verde in era transformarii digitale provocate de pandemia COVID-19, acesta fiind mai mult decat un angajament politic pentru o economie si o societate durabila. Totodata, s-a pus accent pe faptul ca viitorul verde si viitorul digitalizat merg mana in mana, educatia si instruirea vocationala putand fi elemente decisive ale acestei transformari.

In aceste conditii, dezvoltarea unei forte de munca calificate in domeniul tehnologiilor noi va face aceasta tranzitie mai usoara si va permite intreprinderilor europene sa-si extinda si sa-si mentina competitivitatea. Participantii de la acesta intalnire au precizat ca este nevoie de noi parteneriate la nivel national si international, de programe de perfectionare profesionala a VET pentru dezvoltarea de competente necesare digitalizarii si ecologizarii economiei, precum si de sisteme inteligente a competentelor. Concluzia acestui workshop a fost aceea ca promovarea competentelor digitale si a invatarii contribuie la o tranzitie mai lina la economia digitala.

 

Sursa: Biroul comunicare al Patronatului IMM Constanta