Stire online publicata Miercuri, 10 Octombrie 2018. Autor: Ion TIŢA-CALIN

 

Sala senatului Universitatii „Ovidius” din Constanta este plina de doamne si domnisoare. Femei care au muscat din dulcele fruct al afacerilor de succes, studente care viseaza sa descifreze misterele business-ului si numeroase cadre didactice au venit sa dezbata spinoasa chestiune a antreprenoriatului.

In atmosfera se simte spiritul razboinic al conquistadorilor. Tinerele reprezentante ale „eternului feminin” sunt nerabdatoare sa exploreze, sa cucereasca „continentul afacerilor”, acest Eldorado ce le-a fost refuzat inaintaselor lor, secole la rand.

Dar cel mai aprig sustinator al viitoarei „cruciade antreprenoriale” a tineretului feminin este un barbat: Iulian Groposila, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Iata, se discuta aprins despre bucuriile si greutatile vietii de antreprenor, despre numeroasele piedici ce stau in calea femeilor care vor sa puna pe picioare o afacere, despre strategii si solutii de succes.

★ ★ ★

Stimati cititori, am incercat sa va redau atmosfera conferintei internationale „Transnational Learning Event”, organizata marti, 9 octombrie 2018, de Universitatea „Ovidius” din Constanta in parteneriat cu Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, in cadrul proiectului „Women in Business”, respectiv „Promovarea antreprenoriatului in randul tinerelor din regiunea Dunarii”.

Dar sa-l lasam pe Iulian Groposila sa ne spuna mai multe despre aceasta reuniune. „Evenimentul are drept obiectiv promovarea antreprenoriatului feminin si identificarea bunelor practici in dezvoltarea afacerilor din Romania. La acest proiect participa un consortiu format din 14 parteneri din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Germania, Republica Moldova, Slovenia si Ungaria. Printre acestia se numara si patru universitati. La reuniunea de astazi au participat, printre alti invitati, reprezentantele principalelor organizatii patronale din Romania. Acestea au prezentat bunele practici din organizatiile lor.

La sfarsitul reuniunii va fi efectuata o evaluare a bunelor practici, pe baza chestionarelor completate de participanti. Cele mai bune dintre ele vor fi facute cunoscute tuturor partenerilor din proiect.

In plus, in baza unui chestionar pus la dispozitia celor interesati de activitatea de antreprenoriat pana pe data de 15 octombrie 2018, organizatorii proiectului vor sa identifice barierele de care se lovesc tinerele femei atunci cand vor sa se lanseze in afaceri sau care au infiintat, deja, o afacere, pentru a gasi solutiile de indepartare a lor.

Finalitatea proiectului consta in identificarea acestor probleme si stabilirea unor politici publice pentru fiecare stat implicat, inclusiv la nivel european.

In cadrul proiectului, la Universitatea „Ovidius” din Constanta, va fi infiintat primul centru de antreprenoriat feminin din Romania. Institutia de invatamant doreste sa devina o platforma antreprenoriala regionala”, a precizat presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, in cadrul conferintei de presa organizate cu acest prilej.

La randul ei, prodecanul Mihaela Rus a informat ziaristii ca Universitatea „Ovidius” are opt proiecte de dezvoltare – inovare si este beneficiara unui google hub, in care au loc intalniri intre antreprenori si studenti. „Printre obiectivele universitatii noastre se numara si dezvoltarea abilitatile antreprenoriale ale studentilor. Facultatea de Drept si Stiinte Administrative este partener direct in acest proiect, prin studentii si cadrele sale didactice. Ne dorim ca viitorul centru de antreprenoriat sa fie un incubator de afaceri pentru femei, in care sa se dezbata ideile de afaceri si sa dezvolte proiecte de business”.

In cadrul conferintei, a fost organizata si o vizita la sediul viitorului centru de antreprenoriat feminin.

Sursa: https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-primul-centru-de-antreprenoriat-feminin-din-romania-va-fi-infiintat-la-universitatea-ovidius-din-constanta-359865?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Economie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Economie