Extras din Cuget Liber, „Cum sa inveti gratuit o meserie si sa fii platit pentru asta”, 21 februarie 2011
Constantenii care lucreaza legal in domeniul constructiilor, dar care nu detin o calificare sau care sunt muncitori cu calificare de nivel scazut au acum sansa sa obtina, fara sa scoata bani din buzunar, un certificat recunoscut atat la nivel national, cat si european.

http://www.cugetliber.roAcest lucru este posibil prin proiectul „Competente la nivel european pentru cresterea ocupabilitatii angajatilor si a competitivitatii firmelor din domeniul constructiilor, prin metode inovative de formare profesionala continua”, implementat de FRG Timisoara – Fundatia romano-germana de pregatire si perfectionare profesionala in domeniul constructiilor.
Unul dintre parteneri este si Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Constanta, la sediul caruia de altfel au loc si aceste cursuri de formare profesionala la care pot participa constantenii ce sunt angajati in domeniul constructiilor. Acestia pot dobandi competente recunoscute in sapte meserii, si anume lucrator in izolatii, lucrator finisor pentru constructii, lucrator instalator pentru constructii, sudor electric, dulgher – tamplar – parchetar, zidar – pietrar – tencuitor si instalator instalatii tehnico – sanitare si gaze.
Pe toata durata cursurilor participantii beneficiaza de o bursa, dar si de alte facilitati, precum servicii de catering, asa cum ne-a marturisit presedintele PIMM Constanta.
Potrivit acestuia, 19 constanteni deja participa la primele cursuri incepute in urma cu aproximativ doua saptamani. Cat de curand, se va stabili si data de la care urmatoarea grupa, care in principiu nu ar trebui sa depaseasca 16 persoane, va incepe pregatirea. Cei care doresc sa obtina o calificare ar fi bine sa se intereseze din timp, deoarece locurile sunt limitate. Atunci vor afla si care este valoarea bursei, o suma nu neaparat mare, dar care poate acoperi cheltuielile cu transportul, de exemplu.
Implementat pe o perioada de trei ani, proiectul, care vine in ajutorul a peste 1.600 de angajati, are o valoare totala de 18,9 milioane lei si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Organizatiile partenere isi propun sa asigure formarea omogena de competente prin livrarea de cursuri de calificare si recalificare cu continut teoretic si practic, similare cu cele din Germania, Austria si Italia. Dupa promovarea examenului de absolvire, se elibereaza „Certificate de calificare profesionala”, recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Sursa: Cuget Liber