Extras din Cuget Liber, „Cum te poti califica, gratis, in meseria de zidar”, 8 martie 2011
Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta in parteneriat cu Fundatia Romano-Germana Timisoara deruleaza in prezent un proiect finantat de Fondul Social European. Proiectul ofera cursuri de calificare/recalificare are asigura competente recunoscute la nivel national si european, in 7 meserii din domeniul constructiilor: lucrator finisor pentru constructii, lucrator instalator pentru constructii, sudor electric, dulgher-tamplar-parchetar, zidar-pietrar-tencuitor, instalator instalatii tehnico-sanitare si gaze.
De luna trecuta aproximativ 40 de constanteni, care lucreaza in constructii, urmeaza la sediul Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Constanta cursuri de calificare in acest domeniu. Ei vor obtine, fara a scoate vreun ban din buzunar, un certificat recunoscut atat la nivel national, cat si european, lucru posibil datorita unui proiect implementat de FRG Timisoara – Fundatia romano-germana de pregatire si perfectionare profesionala in do-meniul constructiilor.
Constantenii care deja au apucat sa se inscrie se califica in meseriile de finisor si instalator in constructii.
Potrivit reprezentantilor PIMM Constanta, urmatorul curs de calificare, pentru meseria de zidar – pietrar – tencuitor, incepe pe 4 aprilie. Toti cei interesati se pot inscrie pana in ultima zi, la sediul patronatului, unde trebuie sa se prezinte cu copii dupa cartea de identitate, dupa certificatul de nastere si dupa ultima diploma de studii, precum si cu o adeverinta medicala si una de la angajator.
Multi constanteni deja s-au aratat interesati de acest curs, chiar daca mai este aproximativ o luna pana se va da startul, asa ca toti cei care doresc sa se califice in aceasta meserie ar trebui sa se grabeasca cu depunerea documentatiei necesare, asta si deoarece grupele ar trebui, in principiu, sa nu depaseasca 16 persoane.
Urmeaza ca pe parcursul lunilor viitoare sa debuteze si alte cursuri de calificare in meserii precum lucrator in izolatii, sudor electric, dulgher – tamplar – parchetar si instalator instalatii tehnico – sanitare si gaze.
Constantenii care urmeaza cursurile si promoveaza ulterior examenul de absolvire primesc un certificat de calificare profesionala, recunoscut atat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cat si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Proiectul, care este implementat pe o perioada de trei ani si are o valoare totala de 18,9 milioane lei, beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. (Anca Chicu)

Sursa: Cuget Liber