27-28 mai 2011, Galati
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Galati (PIMM Galati), in parteneriat cu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), Consiliul Judetului Galati si Consiliul European pentru Intreprinderi Mici, au organizat in perioada 27-28 mai 2011, in sala de conferinte a Complexului Muzeal de Ştiintele Naturii din Galati, doua evenimente majore de nivel national: „Forumul National al IMM-urilor 2011” si „Ziua Intreprinzatorilor din Romania 2011”.
Participanti in cadrul evenimentelor de nivel national au fost membrii Consiliului Permanent si ai Colegiului Managerial al CNIPMMR, membrii Colegiului de Excelenta in Afaceri (CEA), reprezentantii organizatiilor patronale din intreaga tara, cat si ai altor organizatii patronale din strainatate, membrii patronatului galatean, reprezentantii sponsorilor, precum si cei ai mediului financiar-bancar, ai autoritatilor teritorial-administrative locale, ai Parlamentului si Guvernului Romaniei, mass-media locala si centrala.
Forumul National al IMM-urilor a debutat vineri, 27 mai, la ora 10.00, cu o expozitie de produse alimentare bio si un stand de carte. Evenimentele forumului de afaceri au continuat apoi in sala de conferinte a Complexului Muzeal de Ştiintele Naturii, unde au fost prezenti aproximativ 170 de reprezentanti ai mediului de afaceri din intreaga tara, precum si reprezentanti de varf ai institutiilor care contribuie intr-un fel sau altul la activitatea IMM-urilor.
          Principalele teme de dezbatere si analiza, au fost:

  • Serviciile de finantare pentru IMM-uri;
  • Serviciile si Programele pentru IMM-uri;
  • Dezvoltarea Parcurilor Industriale.

In strategia de dezvoltare a mediului de afaceri, patronatele din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania se vor concentra pe o serie de prioritati, precum cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, revederea impreuna cu partenerii sociali a legii investitiilor sau a modului de atribuire a lucrarilor pentru a permite un acces mai larg al IMM-urilor pe piata. De asemenea, patronatele se vor concentra pe cresterea predictibilitatii mediului de afaceri si realizarea unor relatii  flexibile si echitabile cu sistemul bancar.
Pe parcursul dezbaterilor s-a subliniat faptul ca mediul de afaceri din Romania a inceput sa se relanseze, dovezi in acest sens fiind cresterea exporturilor, a productiei industriale si chiar a comenzilor in constructii, dar ca acest trend este inca unul fragil. In continuare trebuie aprofundate reformele din zona fiscala, a pietei muncii, precum si a gestionarii resurselor.
Dezbaterile legate de problemele cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania, precum si  serviciile si programele pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii care au fost prezentate, au reprezentat punctele de interes major pentru participantii la eveniment.
Deputatul PD-L Mircea Toader, prezent la eveniment, a dat asigurari ca reformele vor continua, la o serie de legi importante deja intrate in vigoare, precum Legea Zilierilor, Legea Patronatelor, Codul Muncii, urmand sa se adauge in scurt timp legile privind ucenicia si activitatea mestesugareasca.
Cu prilejul acestor evenimente, a fost lansata lucrarea “Starea de sanatate a managementului din Romania in 2010”, realizata sub auspiciile Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si Societatii Academice de Management din Romania (SAMRO).
Devenita deja traditie, „Ziua Intreprinzatorilor” organizata la Teatrul Muzical „Nae Leonard”,  i-a premiat si aplaudat la scena deschisa,  pe cei ce fie la nivel personal, fie la nivelul companiilor sau institutiilor pe care le coordoneaza au obtinut rezultate deosebite in peisajul mediului de afaceri. Nu in ultimul rand, in cadrul galei au fost acordate si doua Diplome de Excelenta.

TEATRUL MUZICAL „NAE LEONARD” DIN GALATI

Festivitatea de premiere a fost completata cu un Spectacol Extraordinar sustinut de tenorul Costel Busuioc, soprana Georgeta Grigore si baritonul Bella Şandor, alaturi de orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard” – dirijor Sorin Oancea. De asemenea, nu au lipsit focurile de artificii, sampania, tortul festiv si acordurile de vals ce au adus galei mediului de afaceri o nota de distinctie.
Nu in ultimul rand, ziua de 28 mai a fost rezervata activitatilor cu caracter intern ale CNIPMMR, respectiv sedinta Consiliului Permanent si sedinta Colegiului de Excelenta in Afaceri.
Inregistrand inca un succes notabil, „Forumul National al IMM-urilor 2011” si „Ziua Intreprinzatorilor din Romania 2011” , prin importanta evenimentului, precum si prin profesionalismul cu care a fost organizat, a fost considerat cel mai mare eveniment din ultimii 10 ani al mediul de afaceri galatean.