Impactul pandemiei COVID-19 asupra vieții oamenilor, inclusiv asupra economiei și a pieței muncii este fără precedent în istoria modernă. Viteza și severitatea cu care a luat amploare, precum şi efectul lockdown al măsurilor de izolare necesare pentru a controla răspândirea virusului a blocat timp de câteva luni economia.

Din păcate, impactul urgenței globale în materie de sănătate a pus în pericol un număr din ce în ce mai mare de întreprinderi, inclusiv companii deținute de femei, fapt ce a dus la scăderea nivelul de trai al grupurilor vulnerabile prin acumulare de datorii.

 

 

Raportul transnațional al măsurilor publice privind combaterea consecinţelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra femeilor antreprenore elaborat în cadrul proiectului „Femei în afaceri” include o scurtă prezentare a măsurilor luate în fiecare dintre cele nouă țări din regiunea Dunării, precum și informații detaliate despre cele mai utilizate.

Printre cele mai importante concluzii se numără:

  • Niciuna dintre politicile publice disponibile în Regiunea Dunărea nu oferă sprijin personalizat companiilor conduse de femei, deşi acestea sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de egalitate de gen. Exemple pentru astfel de scheme sunt limitate, dar pot fi găsite în unele ţări din UE şi SUA.
  • Măsurile publice de obicei nu sunt destinate în mod specific start-up-urilor şi multe măsuri de sprijin financiar nu au fost uşor de accesat de întreprinderile noi din cauza criteriilor de eligibilitate, chiar dacă acestea reprezintă unul din grupurile cele mai afectate de pandemie.
  • Niciuna dintre politicile publice disponibile în ţările partenere nu oferă sprijin, astfel încât afacerea să revină la normalitate prin creşterea angajării şi a instruirii.
  • Guvernele ţărilor implicate ar trebui să pregătească strategii responsabile de retragere care să nu pună capăt sprijinului prea rapid sau abrupt, iar în acelaşi timp să includă o perspectivă şi un plan responsabil în acest sens.Raportul detaliat este disponibil acum pe pagina proiectului : http://www.interreg-danube.eu/news-and-events/programme-news-and-events/6834

Proiectul „Femei în afaceri” –  „Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerelor din regiunea Dunării” îşi propune să încurajeze femeile tinere, cu idei inovatoare să lanseze şi să dezvolte cu succes propria afacere.

Proiectul este implementat de un consortiu format din 14 parteneri din 9 ţări din regiunea Dunării: Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Slovenia, Ungaria, România, Bosnia şi Hertegovina si Republica Moldova şi reuneste organizaţii naţionale şi regionale, organizaţii publice şi private.

#DTP #DanubeTransnationalProgramme #womeninbusiness