- Administratia locala promite schimbarea climatului investitional in municipiul Constanta
01 Octombrie 2016. Autor: Ion TIŢA-CĂLIN
Nu credeam sa mai apuc vreodata sa vad, la Constanta, stand fata in fata reprezentantii administratiei locale, ai guvernului, ai corpului diplomatic si oamenii de afaceri.
In ziua de 30 septembrie 2016 nu s-a facut gaura in cer, dar s-a produs prima bresa majora in izolarea in care a fost aruncata Constanta, de catre administratia Mazare. Se stie ca timp de un deceniu si jumatate, municipiul Constanta a fost ocolit de investitori, de parca era ciumat, iar consulatele si ambasadele straine il pusesera pe lista neagra. Si iata ca acum, Constanta si intregul judet isi deschid larg portile pentru investitorii mari si mici, romani si straini.
Vineri, sala de conferinte a Pavilionului Expozitional din Mamaia a gazduit o conferinta regionala dedicata investitiior, organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in parteneriat cu InvestRomania – Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta.
La intalnirea cu cei circa 200 de oameni de afaceri din judetele Constanta, Tulcea, Braila si Galati, au venit Costin Borc – viceprim-ministru si ministru al economiei, Tutuianu Marius-Horia – presedintele Consiliului Judetean Constanta, Decebal Fagadau – primarul Constantei, Florin Jianu – presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), ambasadorii Turciei, Quatarului, Frantei la Bucuresti, consulul general al Turciei, inalti functionari ai ambasadelor Austriei si Chinei, diplomati romani.
Reprezentantii autoritatilor au vorbit despre oportunitatile de afaceri, parcuri industriale, export, finantare cu fonduri europene pentru mediul privat si public. Cuvantul primarului Constantei, Decebal Fagadau, a fost ascultat cu mare interes. Edilul s-a exprimat intr-o limba pe care autoritatile locale aproape ca o uitasera, presarata cu expresii precum: deschidere catre mediul de afaceri, dezbatere reala, transparenta totala, debirorocratizare, atragerea investitorilor, asigurarea locurilor de munca, stoparea migratiei tinerilor in strainatate.
„Reuniunea are ca scop atragerea investitorilor straini si romani, iar pe de alta parte prezentarea ofertelor de export – a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Iulian Groposila, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Iesim dintr-o perioada in care administratia locala din Constanta a lucrat paralel cu interesul oamenilor de afaceri. Timp de 15 ani, acesta a fost climatul de afaceri din Constanta. Acum, este un moment de cotitura, pentru ca avem o noua administratie, oameni tineri in administratie, care inteleg sa colaboreze cu mediul de afaceri. Ce asteptam de la aceasta conferinta? Administratiile locale trebuie sa inceapa sa lucreze, sa stabileasca mapa investitiilor publice. Este fundamental pentru perioada urmatoare, pentru a da impuls si directie investitiilor private. Avem nevoie de o prima harta a investitiilor publice din judetul Constanta. Administratia este pilonul central al dezvoltarii comunitare si in jurul ei trebuie se contureze acest curent investitional. Reindustrializarea este una dintre temele de interes pentru judetul Constanta, dar astazi nu se mai pune problema colosilor indistriali din trecut. In opinia noastra, trebuie atrase fonduri europene pentru mici unitati de productie in industria alimentara, pentru ca agricultura judetului asigura materia prima, in domeniul procesarii lemnului, pentru a nu mai exporta doar cherestea… Reindustrializarea ar trebui sa fie o politica comuna a administratiei centrale, locale si mediului de afaceri.”
In cadrul conferintei au fost organizate grupuri de lucru tematice (pe probleme de: agricultura; industrie – energie – mediu – parcuri industriale; turism – servicii – comert). Evenimentul s-a incheiat cu o vizita la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta.
Sursa: Cuget Liber