Romania zilelor noastre e fragmentata intr-o multime de micro Romanii. Dupa 25 de ani de experimentare a democratiei, cetatenii ei au din ce in ce mai putina incredere in alesii lor. Preocupati de traiul zilnic, au uitat ca politicienii au un comportament asemenea copiilor. Isi vad de jocurile proprii, acestia uitand ca trebuie sa dea socoteala celor care ii sustin.

Dar ce posibilitati avem noi, cetatenii sa le atragem atentia ca existam si ei, cei alesi, au responsabilitatea sa ne creeze cadrul legal astfel incat sa progresam?

Din fericire pentru Romania, avem la dispozitie parghiile necesare sa ii trezim la realitatea noastra. Cele doua legi ale societatii civile, legea liberului acces la informatia publica (L544/2001) si legea privind transparenta decizionala a autoritatilor publice (L52/2003), ne asigura dreptul de ne activa alesii in folosul nostru. Primul pas pe care trebuie sa il facem este sa ne dedicam o ora din viata noastra cotidiana, prin care sa ne informam ce preocupari au alesii nostri si cat ne afecteaza acestea viata noastra viitoare. Daca ne-am decis in acest sens, restul nu este decat un exercitiu, care iti va arata efectele benefice.

advocacy

Academia de Advocacy, prin proiectului „Campaniile Coalitiei 52 – constientizare, monitorizare, consolidare, influentare” finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania iti propune sa dezvaluie cetatenilor interesati, activi si carora le pasa, precum si formelor organizate ale societatii civile, uneltele pe care le au la indemana pentru responzabilizarea decidentilor publici, in a lucra in favoarea lor. Intr-o acoperire nationala, in succesiune regionala, pe parcursul a aproape 2 ani de zile, va informa, va instrui, va asista pe cei interesati sa utilizeze tot acest instrumentar, pentru ca acestia sa castige increderea ca isi pot determina alesii sa puna in practica vointa lor, in beneficiul comun.

Academia de Advocacy are convingerea ca cetatenii Romaniei nu si-au pierdut speranta, se vor angrena in acest demers care le este le indemana, nu le consuma resurse si care le recladeste respectul de sine si demnitatea. Prin contributiile lor in relatie cu decizia publica, in format profesional, vor reechilibra decizia publica, responsabilizand alesii in a-si indeplini promisiunile electorale.

La finalul proiectului, comunitatea cetatenilor activi si implicati va atinge peste 500 de cetateni si 250 de reprezentanti de organizatii ale societatii civile, care au exersat instrumentele democratiei participative, au monitorizat alesii cu peste 900 de actiuni concrete, au formulat opinii asupra actelor normative de interes, au dezbatut temele publice care ii preocupa si s-au implicat in campanii de modificare a reglementarilor defectuoase. Pentru a-si uni fortele se vor regasi in comunitatea luptatorilor pentru transparenta si respect, denumita Coalitia 52, fiind in permanenta legatura prin intermediul unei platforme virtuale on line.

Va invitam sa exersati implicarea prin transmiterea lunara catre autoritatile publice a scrisorii de solicitare informatii publice pe care o veti regasi pe platforma on line www.implicare-L52.ro.  Pentru aceia dintre dvs care nu v-ati creat inca un cont de utilizator pe aceasta platforma, va invitam sa participati la acest exercitiu prin simpla inregistrare si apoi transmiterea solicitarii.

Nu uitati, solicitarile se pot transmite doar intre 1 si 5 ale lunii in curs, iar rezultatele se vor afisa incepand cu data de 25 a lunii in curs.

Va recomandam sa urmariti periodic pagina de proiect in cadrul www.coalitia52.ro, sectiunea Proiecte, in care veti fi informati asupra progresului pe care l-am atins in demersurile noastre comune.

Coalitia 52 este formata din cetateni si asociatii legal constituite, care cunosc si au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica din Romania, cu precadere in cadrul proiectului ,,Partener activ si implicat”. Scopul Coalitiei este de a impune modificari ale legii care sa garanteze consultari publice corecte si oneste, inclusiv sanctiuni pentru cei care o incalca.

Orice experienta noua este mult mai benefica decat asteptarea.

Sursa: Academia de Advocacy