Extras din Observator de Constanta, “Nu vor scapa de majorarea taxelor”, 13 mai 2010
Patronatul IMM Constanta si filiala Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania au semnat un protocol pentru acordarea de consultata de specialitate in domeniu.

Pe ordinea de zi s-au aflat, pe langa prezentarea unor prevederi fiscale si obiectivele viitoare ale protocolului, situatia economica precara si noile masuri pe care intentioneaza sa le adopte Executivul. Cele doua organizatii sustin la unison ca recent anuntatele masuri de austeritate in sectorul bugetar nu vor asigura necesarul de bani si, implicit, vor fi aplicate, in viitorul apropiat, majorari ale taxelor si impozitelor. «Nu trebuie sa fii expert sa-ti dai seama de greseala. In loc sa largeasca baza de impozitare, actualul guvern o micsoreaza. Impozitul pe salarii este una dintre principalele surse la bugetul de stat», a explicat Stefan Mihu, presedintele CECCAR Constanta, care a adaugat ca, cel mai probabil, se va recurge si la cea de-a doua varianta prezentata de Executiv, respectiv majorarea impozitelor si taxelor.
La randul sau, presedintele Patronatului IMM Constanta si vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, s-a aratat extrem de rezervat in ceea ce priveste sansele de reusita ale solutiei aplicata de Cabinetul Boc pentru rezolvarea deficitului bugetar. «Micii intreprinzatori nu trebuie sa-si faca iluzii. Sectorul privat a fost si va fi intotdeauna lovit. Anul trecut, si-au suspendat activitatea 200.000 de firme in Romania, anul acesta, estimam ca alte 150.000 de societati vor fi inchise», a precizat presedintele PIMM. Acesta a adaugat ca, de patru ani, patronatul incearca sa determine autoritatile sa deschida biroul unic la malul marii, insa reprezentantul Guvernului in teritoriu nu a facut nimic. «Este inadmisibil sa umbli in sapte locuri pentru a putea plati salariile», a declarat presedintele PIMM. Studiile efectuate de auditorul Decontex arata ca patronii constanteni au la indemana, in contextul actualelor condiaii, trei solutii pentru a trece criza: inchiderea firmei si trecerea in randul somerilor, suspendarea activitatii societatii si angajarea la o alta companie mare pana trece criza, respectiv mutarea afacerilor intr-un stat cu un regim fiscal mai prietenos.
Sursa: Observator de Constanta