Ieri, 1 iulie 2020, la Brasov, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Clusterul pentru Inovare si Tehnologie din Brasov si Iceberg Consulting, Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov, Asociatia Incubatoarelor si Centrelor de Afaceri din Romania si Asociatia Intreprinderilor Mici si Mijlocii Covasna, au pus oficial bazele Futures of Innovation and Technology FIT – Centrul de Inovare Digitala al Regiunii Centru.

 

 

Avand in vedere ca in Romania doar 1 din 12 IMM-uri au un nivel avansat de digitalizare, in timp ce la nivel european raportul este de 1 la 5, initiatorii acestui proiect considera ca transformarea digitala trebuie sa devina o prioritate pentru societatea si economia romaneasca. Misiunea Futures of Innovation and Technology (FIT) – Digital Innovation Hub este de a facilita colaborarea intre actorii regionali – companii private, institutii publice, mediul academic, IMM-uri, inovatori, institute de cercetare, clustere – cu scopul generarii de inovare si plus-valoare prin implementarea solutiilor de transformare digitala.

Comisia Europeana are in plan solutionarea acestor decalaje in adoptarea digitalizarii prin sustinerea Centrelor de Inovare Digitala (Digital Innovation Hubs), precum cel pe care l-am creat azi, ca ecosisteme care vor facilita implementarea noilor tehnologii in economie si administratie publica si vor disemina cunostintele noi generate in domenii, precum Artificial Intelligence, Cyber security, High-Performance Computing”, a declarat domnul Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Brasovul este deschis pentru a implementa inovarea digitala. Este deschis noilor schimbari, noilor tehnologii. Avem parteneri care au capacitatea si resursele necesare implementarii”, a declarat in cadrul evenimentului de lansare domnul George Scripcaru, Primarul Municipiului Brasov.

“Este un prim pas pe care il pregatim de 2 luni de zile, dar pe care il discutam de foarte mult timp cu fiecare parte implicata si ne bucuram ca ne aflam astazi aici pentru a face un pas inainte. Transformarea digitala este un element de competitivitate, avem o economie digitala in crestere, dar care lucreaza foarte mult pentru export. Un centru de dezvoltare digitala nu este o cladire si cu siguranta nu reprezinta doar o organizatie ci, in esenta, el este un ecosistem – organizatii, oameni cu anumite competente si accesul la investitii, adica Futures of Innovation and Technology”, a declarat domnul Ionut Tata, presedinte al Clusterului pentru Inovare si Tehnologie ALT Brasov si CEO Iceberg.

“Ne bucuram sa ne alaturam acestui demers atat de important pentru regiune. Principalele sectoare economice – agro-food, green energy, balneo-turism, industria lemnului – au nevoie de beneficiile pe care le aduce digitalizarea pentru fluxurile de productie si pentru vizibilitatea business-ului”, a declarat domnul Lajos Vajda, Asociatia Incubatoarelor si Centrelor de Afaceri din Romania.

 

Sursa: CNIPMMR