Potrivit art. 23, alin. (1) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioarePresedintele Consiliului Economic si Social este ales la propunerea partilor prin votul plenului, dintre membrii acestuia, cu o majoritate de trei patrimi din numarul total al membrilor Consiliului Economic si Social.”

Conform cutumei stabilite de partenerii sociali, presedintia CES se asigura prin rotatie, in prezent fiind randul partii sindicale.

In acest moment ne aflam la a patra runda de vot, niciunul dintre cei doi candidati din partea sindicala nereusind sa primesca ¾ din numarul de voturi necesare pentru a fi ales presedinte, respectiv 34 de voturi din 45.

1484047883350-ces_romania-S4

PROPUNEREA CNIPMMR PENTRU DEBLOCAREA SITUATIEI REFERITOARE LA ALEGEREA PRESEDINTELUI

CONSILIULUI ECONOMIC SI SOCIAL

Raportat la situatia de fapt:

– niciunul dintre candidati nu va reusi sa obtina numarul de voturi solicitat conform Legii nr. 248/2013;

– blocarea activitatii Consiliului Economic si Social, prin imposibilitate practica de alegere a presedintelui,

CNIPMMR propune modificarea prin intermediul unei Ordonante de urgenta a legii CES, respectiv pentru modificarea art. 23, alin. (1), in sensul  modificarii majoritatii cerute pentru alegerea presedintelui, de la ¾ la jumatate plus 1 din numarul membrilor.


In cadrul modificarilor propuse pentru o mai buna functionarea a CES-ului, CNIPMMR a facut propuneri pentru imbunatatirea cadrului legislativ, dupa modelul Comitetului Economic si Social European, organ consultativ al Uniunii Europene, in cadrul caruia exista 3 grupuri, respectiv angajatori, lucratori si societate civila (activitati diverse), cu un numar de 350 de membri din 28 de tari si care functioneaza neintrerupt de la infiintare, din 1957.

CNIPMMR a facut propuneri care vizau:

  • functia de presedinte sa fie asigurata prin rotatie, pentru o perioada de 2 ani, de o persoana desemnata de fiecare parte reprezentata, in ordinea stabilita de lege, propunerea avand in vedere practica de la nivelul Comitetului Economic si Social European.

– reglementarea sanctiunilor in cazul in care initiatorii nu transmit proiectele catre CES (numarul foarte mare de proiecte care nu au trecut prin CES in ultimii 5 ani, impune reglementarea de sanctiuni in cazul in care initiatorii nu consulta CES);

– reglementarea obligatiei initiatorilor de a raspunde in scris Consiliului Economic si Social, cu privire la modul in care au valorificat avizele/pozitiile partilor/amendamentele formulate sau, dupa caz, cu prezentarea motivelor pentru care nu le-au valorificat (propunerea CNIPMMR a avut in vedere necesitatea trecerii de la un dialog cantitativ, la un dialog social si civic calitativ);

– reglementarea prin Ordin al ministrului muncii si justitiei sociale a procedurii complexe de evaluare si desemnare a reprezentantilor societatii civile;

– desemnarea membrilor comisiilor de organizatii potrivit normelor interne ale acestora, fara limitari la membrii plenului Consiliului Economic si Social.

Sursa: CNIPMMR