RETE  CLAS – promovarea si realizarea unei Retele de Centre Locale de Asistenta si Servicii pentru IMM-uri in tarile: Romania, Serbia-Muntenegru, Croatia,  Bosnia-Hertegovina.
In data de 30 ianuarie 2004 la Clubul Diplomatic din Bucuresti a avut loc semnarea acordului de cooperare intre CNA Emilia Romagna – CNIPMMR si lansarea oficiala a Proiectului RETE CLAS in Romania. Proiectul CLAS a avut ca scop promovarea si realizarea unei Retele de Centre Locale de Asistenta si Sevicii pentru IMM-uri in urmatorele tari: Romania, Serbia-Muntenergu, Croatia si Bosnia-Herzegovina. Centrele CLAS se adreseaza atat intreprinderilor cooperatiste si IMM-urilor locale, cat si intreprinderilor cooperatiste si IMM-urilor locale italiene care au investit sau au intentia de a investi in aceste zone geografice. Proiectul a intervenit intr-o maniera complementara in macro-sectoarele referitoare la formare profesionala si asistenta tehnica. Proiectul a fost elaborat plecand de la nevoile exprimate de catre organismele de reprezenatre ale IMM-urilor din cele patru tari straine. Aceste elemente, insusite si analizate de catre sistemul national CAN (parteneriatul de proiect) printr-o serie de actiuni, au fost puse fata in fata cu nevoile IMM-urilor italiene de a investi si a se extinde in tarile estice. Elementul distinctiv al proiectului CLAS se regaseste in metodologia generala prin care se aplica: transferul de “know-how” si de “best practices” deja experimentate in contextul italian catre cele patru tari din Balcani, tinandu-se cont de contextele normative si economice specifice.
Prin acest proiect s-a dorit producerea de efecte asupra politicilor si asupra unor mai bune practici functionale si strategice pentru dezvolatrea si calificarea sistemelor locale de IMM-uri. Proiectul a urmarit sa ofere suport pentru dezvoltarea locala prin actiuni de formare antreprenoriala adresate intreprinzatorilor locali cu scopul dezvoltarii si imbunatatirii competentelor manageriale ale acestora, prin actiuni de benchmarking (evaluare comparativa), prin constituirea unei Retele de Centre Locale de Asistenta si Servicii pentru IMM-uri, prin calificarea unor resurse umane specializate, competente pentru desfasurarea functiei de operatori de Centre CLAS. S-a realizat de asemenea un portal “Intreprindere-intreprindere” ce cuprinde: pagina web pentru toate intreprinderile interesate,  platforma de schimb de informatii, forum de discutii, informatii asupra temelor/sau sectoarelor productive, newsletter periodic asupra oportunitatilor de afaceri si actualizarea continutului portalului si a rapoartelor dintre intreprinderi. Alte actiuni desavarsite prin proiectul CLAS sunt: implementarea de noi servicii de consultanta si informare furnizata de centrele CLAS, intocmirea unui studiu de zona cu atentie speciala asupra evolutiilor in curs, de la oferta de productie actuala si potentiala a IMM-urilor, pana la cererea de asistenta si consultanta a acestora din urma implicate sau potential de implicat in actiuni de internationalizare.
Centrul CLAS a fost lansat la Constanta in data 3 Decembrie 2004 si a avut un rol deosebit de important in proiectul RETE CLAS. Prin cei doi operatori pe care i-a avut, centrul de la Constanta a participat la toate sesiunile de formare pentru operatori la Bucuresti si a operat la Constanta in vederea atingerii scopurilor proiectului prin: adunarea de date prin formulare FRAME si introducereal lor in portal, conferinte de informare, cursuri de training pentru intreprinzatorii locali, oferirea de consultanta in vederea crearii de noi intreprinderi, efectuarea unui plan de afaceri competitiv, precum si prin alte activitati care au fost de preocupare pentru IMM-urile care ni s-au adresat.
La conferinta finala a proiectului de la Bologna din 30 Septembrie 2005 s-a concluzionat ca Centrul CLAS Constanta a avut cel mai notabil succes din toate cele cinci centre prin introducerea in portal prin formularul FRAME a 60 de intreprinderi din judetul Constanta. De asemenea, s-a stabilit prin studiile efectuate de partenerii italieni ca zona Constantei prezinta cea mai mare compatibiliate din punct de vedere al domeniului de activitate cu firme din regiunea Emilia Romagna. Acest lucru este imbucurator si faciliteaza colaborarea intre IMM-urile constantele si italiene. Centrul CLAS Constanta isi  desfasoara activitatea si dupa incheierea proiectului RETE CLAS prin activitatea de consiliere si sustinere a IMM-urilor locale; de asemenea se va continua introducerea de noi date in portalul on line „Intreprindere-Intreprindere” in vederea intalnirii cererei si ofertei de parteneriate si colaborari intre intreprinderile romanesti si cele italiene avand in vedere ca Italia este principala beneficiara a exporturilor romanesti (20,6%).

Eficacitatea portalului Impresa Incontra Impresa (Intreprindere-Intreprindere), a fost dovedita la cateva luni de la lansare cand o cand o delegatie de oameni de afaceri itlalieni a sosit in Constanta pentru a stabili contacte de afaceri atat cu parteneri romani din sectorul prelucrarii materialelor plastice cat si cu parteneri comerciali, parteneri de productie pentru prelucrare mecanica (exemplu: dulgherie) a diferitelor tipuri de paleti (plexiglass), policarbonat, PVC, nylon.
Un lucru semnificativ legat de incheierea acestui proiect a fost semnarea la Bologna, pe 30 septembrie, a unui Protocol de Intelegere si Cod Etic. Toti membri parteneriatului au semnat acest document care garanteaza transparenta in viitoare relatii internationale. Codul se bazeaza pe notiuni de responsabilitate sociala subliniate in SA8000, Codul de baza ETI (Ethical Trading Initiative), si Standardul ILO si prezinta caracteristici referitoare la protocolul de intentii in relatiile dintre intreprinderi si organizatii. Toate intreprinderile care subscriu la acest cod de comportament vor beneficia de faciliatati in procedura birocratica, asistenta legala, acces la surse de finantare, consiliere, etc.
Obiectivele principale urmarite in cadrul proiectului au avut rezultatul scontat, Centrul Clas din Constanta, atat prin activitatile sustinute la nivel local cat si prin extinderea la nivel regional, a fost clasificat ca cel mai eficient centru.
Au fost diseminate informatiile din portalul Impresa Incontra Impresa, care gestioneaza oportunitatile de afaceri din cadrul Retelei CLAS astfel incat, Federatia Patronala a IMM-urilor Sud-Est cu reprezentare in toate cele sase judete din regiune (Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau si Vrancea) are acces la promovarea firmelor membre prin completarea chestionarelor specifice si postarea acestora de catre operatorii centrului Clas Constanta in portal.
      Cateva date tehnice ale proiectului:
Finantare: Ministerul Activitatilor Productive (Italia) in baza legii 84/2001 (prin care se reglementeraza participarea Italiei la stabilizarea-reconstructia-dezvoltarea Tarilor din Balcani)
Promotori: Regiunea Marche, regiunea Abruzzo, regiunea Emilia Romagna, Provincia Udine.
Parteneri italieni: CNA-urile din cele 4 regiuni implicate in proiect (Confederatia Nationala a Cooperatiei si a Intreprinderilor Mici si Mijlocii), ECIPA (Organism national al CNA, specializat in formarea  intreprinderilor cooperatiste si IMM-uri), Consorzio Progetto Lazio “92 (Consortiu de intreprinderi experti in servicii de consultanta pentru IMM-uri).
Parteneri din tarile straine: CNIPMMR (Romania), Asociatia Link (Bosnia Hertegovina), Camera de Cooperatie Varazdin (Croatia), Camera de Comert (Serbia si Muntenegru).
CONCEPTUL PROIECTULUI:   O REGIUNE – O TARA
Grupul Romania: CNA Emilia Romagna, CPL”92, CNIPMMR, Patronatul IMM Constanta, Patronatul IMM Slatina.
Obiectivul principal al Proiectului: crearea unei retele de 5 centre de asistenta si servicii pentru IMM-uri, din care doua centre in Romania.
Obiective pe plan national:
1.Realizarea unui parteneriat public-privat in domeniul furnizarii de servicii pentru IMM-uri, prin implicarea reprezentantilor autoritatilor locale in transferul de experienta de la partenerii                     italieni.
2.Crearea a doua Centre Locale de Asistenta si Servicii pentru IMM-uri la Constanta si Slatina si extinderea experientei italiene in reteaua de filiale a CNIPMMR.
Obiective specifice:

  • Servicii de asistenta si consultanta pentru crearea si dezvoltarea IMM-urilor, inclusiv in domeniul transferului inovatiei tehnologice;
  • Cursuri de pregatire pentru intreprinzatori si manageri, cu diverse tematici, printre care: management, dezvoltarea spiritului antreprenorial, marketing si internationalizare, noi tehnologii;
  • Transfer de know-how in ceea ce priveste practicile adecvate pentru dezvoltarea IMM-urilor;
  • Realizarea unui portal “Intreprindere-intreprindere” – Pagina web gratuita pentru toate intreprinderile interesate, platforma de schimb de informatii, forum de discutii, e-mail asupra temelor/sau sectoarelor productive, newsletter periodic asupra oportunitatilor de afaceri; actualizarea continutului portalului si a rapoartelor dintre intreprinderi, implementarea de noi servicii de consultanta si informare furnizata de centrele CLAS.

Durata de implementare a proiectului:  Iulie 2003 – Septembrie 2005.
Unul din programele de succes derulate de Centrul CLAS Constanta l-a reprezentat  „Cea mai buna idee de afacere”, program ce a avut ca premiu suma de  3000 €.  (detalii aici )