Societatea Academica din Romania (SAR) si Academia de Advocacy (AA) a lansat, pe 3 aprilie, un proces extins de consultare a tuturor romanilor interesati sa isi spuna punctul de vedere referitor la procedura de exprimare a votului de catre cetatenii nostri din diaspora.

Pentru ca toate depozitiile celor interesati – fie ca sunt romani care muncesc in strainatate, fie ca sunt experti din diferite domenii, lideri de asociatii, academicieni, profesori, specialisti cu expertiza internationala relevanta, membrii ai unor comisii parlamentare de specialitate ori ai comisiei de cod electoral, reprezentanti ai partidelor politice – sa fie incluse intr-un document ce va fi prezentat opiniei publice si inaintat Parlamentului, cele doua organizatii initiatoare propun ca procedura de consultare sa fie cea a audierii publice.

Conform procedurii de audiere publica, cetatenii romani interesati de tematica, oriunde s-ar afla, in tara sau strainatate, in nume propriu sau al unei institutii/organizatii/formatiuni politice, sunt invitati sa formuleze un punct de vedere in scris, raportat la motivatia audierii publice care se regaseste pe urmatoarele site-uri: www.advocacy.ro , www.sar.org.ro si www.romaniacurata.ro

header

Pentru ca toti cei care se vor implica in acest demers – pornit dinspre societatea civila care doreste sa contribuie la elaborarea unei viitoare legi astfel incat ea sa fie configurata, agreata si promovata in Parlament cu sanse mari de reusita – sa poata folosi argumente bine documentate, initiatorii au pregatit, pentru toate persoanele interesate, note bibliografice consistente, indrumar de scriere a unei depozitii si un formular de inscriere. Depozitiile scrise sunt colectate la adresa sorana.greucean@advocacy.ro pana la data de 17 aprilie a.c.

Autorii depozitiilor scrise sunt invitati sa se inscrie si pentru sustinerea/prezentarea verbala a propunerilor in cadrul evenimentului de audiere publica „Votul electronic sau votul prin corespondenta?”, ce va avea loc pe data de 21 aprilie, in Sala Titulescu, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (str. Vasile Lascar nr. 31, Bucuresti), intre orele 12.00-14.00.

Persoanele care nu pot participa la eveniment, insa ar dori sa isi sustina verbal depozitia scrisa, sunt invitate sa inregistreze video sau audio (si apoi sa transmita link-ul fisierului incarcat pe youtube) impreuna cu depozitia scrisa, la aceeasi adresa electronica. Toate detaliile se regasesc in sectiunile speciale dedicate evenimentului, pe cele trei site-uri.
Opiniile colectate prin procedura de audiere publica se vor sintetiza, de catre Comisia de Experti a audierii publice, intr-un raport sinteza care va fi facut public in cadrul unei conferinte de presa, pe data de 7 mai 2015. Raportul sinteza va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publica, la adresa electronica indicata in formularul de inscriere, precum si decidentilor politici cu responsabilitati in domeniu. De asemenea, va fi adus la cunostinta opiniei publice prin intermediul presei, precum si prin afisarea pe www.advocacy.ro , www.sar.org.ro si www.romaniacurata.ro unde va putea fi consultat alaturi de toate celelalte materiale specifice audierii publice.

Membrii Comisiei de experti sunt: Dacian Ciolos, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu.

Academia de Advocacy si Societatea Academica din Romania considera ca depasirea situatiei de criza generata de o legislatie care ignora vocea romanilor de pretutindeni si de proasta organizare a unor scrutinuri electorale, precum in noiembrie 2014, se poate face numai prin implicarea romanilor carora le pasa de calitatea alesilor, de ei depinzand calitatea vietii a milioane de familii de romani, din ce in ce mai multi fiind obligati de conditiile grele din tara sa isi gaseasca un trai decent la sute si mii de kilometri de casa.
Informatii despre eveniment se regasesc la www.advocacy.ro , www.sar.org.ro si www.romaniacurata.ro
Pentru detalii suplimentare, persoanele de contact sunt:
• Din partea Societatii Academice din Romania, Simona Popescu – mobil: 0723 230 410
• Din partea Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici – mobil: 0722 503 136