Sub egida celebrarii a 25 de ani de la infiintarea CNIPMMR, astazi, 14 iulie 2017, a avut loc lansarea versiunii in limba romana a lucrarii „Carta Alba a IMM-urilor din Romania, 2017”, editia a XV-a, editata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Printre personalitatile care au onorat evenimentul s-au numarat:

  • Florin JIANU, presedinte CNIPMMR
  • Cosmin MARINESCU, consilier prezidential
  • Univ.Dr. Ovidiu NICOLESCU, presedinte de onoare CNIPMMR
  • Eugen Orlando TEODOROVICI, consilier onorific, Guvernul Romaniei
  • Ilan LAUFER, ministru, Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comert si Antreprenoriat
  • Victor NEGRESCU, ministru, Ministerul pentru Afaceri Europene
  • Gabriel PETREA, ministru, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Social
  • Alessio MENEGAZZO, director pentru Sustenabilitate si Afaceri Institutionale al companiilor ENEL
  • Ionut STANIMIR, director comunicare BCR
  • Sven MARINUS, country CEO Sodexo
  • Nicoleta VATLAVEC, director Groupama
  • Virgil ANGHEL, director FNGCIMM

19959032_1392331990855121_4523240551622995961_n

Actualul raport de cercetare are la baza interviuri cu 833 intreprinzatori, principalele concluzii desprinse fiind urmatoarele :

  • Concurenta neloiala (46,97%), birocratia (46,13%), scaderea cererii interne (44,19%), fiscalitatea excesiva (41,65%), cresterea nivelului cheltuielilor salariale (39,83%), coruptia (37,53%) si controalele excesive (32,45%) sunt principalele 11,07% dintre persoanele investigate anticipeaza o evolutie pozitiva a situatiei economice a Romaniei in anul 2017
  • 11,07% dintre persoanele investigate anticipeaza o evolutie pozitiva a situatiei economice a Romaniei in anul 2017
  • 24,58% dintre intreprinderi au estimat ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2017 va favoriza derularea activitatilor antreprenoriale
  • 0,12% dintre intreprinderi au primit aprobarea pentru proiectul depus
  • 72,03% dintre intreprinzatori nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale in anul 2017
  • 74,09% dintre IMM-uri se vor autofinanta

19959432_1392331987521788_1907456464363662054_n

In cadrul evenimentului, domnul Presedinte Florin Jianu a precizat: “Stabilitatea si predictibilitatea, debirocratizarea, asigurarea necesarului de forta de munca si de calificare sunt foarte importante pentru mediul de afaceri. Somajul in randul tinerilor trebuie sa scada sub 5%, existand si instrumente cu finantare europeana in acest domeniu. Pentru presedintia Romaniei din 2019, una din principalele teme de tara ar trebui sa fie antreprenoriatul, inclusiv in randul tinerilor si antreprenoriatul social.”

 

De asemenea, dl. Cosmin Marinescu, care a transmis meajul domnului presedinte Klaus Iohannis, a mentionat in cadrul evenimentului: “Asa cum probabil cunoasteti, la initiativa Administratiei Prezidentiale si ca etapa de consultare in cadrul Proiectului de tara, am avut recent o larga dezbatere cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania, oameni de afaceri romani s iinvestitori straini, companii mari si intreprinderi mici si mijlocii. In acest cadru, toti reprezentantii mediului de afaceri au aratat ca stabilitatea si predictibilitatea sunt cele mai importante exigente ale mediului economic, in special in contextul evolutiilor politice recente. Consider ca este pe deplin justificata ingrijorarea oamenilor de afaceri in privinta implicatiilor pe care unele masuri recent anuntate le pot avea asupra economiei. Asa cum am spus si la momentul investirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales in aspectele esentiale ale acestuia – atat fiscale cat si sociale, nu ofera deloc semnalul de incredere si liniste pe care romanii si mediul investitional il asteapta. In incheiere, doresc sa mentionez consultarile pe care le-am avut cu mediul de afaceri in cadrul Proiectului de tara, care mi-au intarit convingerea ca trebuie recladit parteneriatul dintre stat si mediul de afaceri. Oamenii de afaceri si mediul economic, in general, trebuie sa devina un partener de dialog real in dezbaterea politicilor publice.”

20046621_1392332044188449_3075731531992965211_n

In cadrul interventiei sale, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Social, domnul Gabriel Petrea a mentionat “La multi ani, CNIPMMR! Pentru viitoarea lucrarea mi-as dori un capitol dedicat si dialogului social. Pentru modificarea legii 62/2011 a dialogului social vom continua consultarile cu partenerii sociali. Daca pana acum, negocierile dintre patronate si sindicate erau concentrate pe salarii, trebuie sa se mearga mai departe sa se discute despre formarea profesionala, dezvoltarea companiilor, care sunt alte teme importante.”

In cadrul interventiei domniei sale, Ilan Laufer, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, a precizat: “Elementele de educatie si cultura antreprenoriala sunt esentiale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor. Regandirea incubatoarelor de afaceri si reconstructia ecosistemelor economice in Romania sunt o prioritate. CartaAlba a IMM-urilor din Romania este un ghid de care trebuie sa tinem cont fiind importanta pentru elaborarea de politici coerente care sa satisfaca nevoile IMM-urilor. Masurile care urmeza sa fie implementate: programul pentru sustinerea internationalizarii IMM-urilor cu un buget multiannual de 71milioane lei, din care 5 milioane de lei in anul 2017, absorbtia de 100% a fondurilor destinate programelor pentru IMM-uri, legea prevenirii se afla in procedura parlamentara de implementare, dorindu-se intrarea ei in vigoare pana la 1 octombrie 2017.”

 

Partenerul exclusiv al CNIPMMR pe domeniul asigurarilor a fost Groupama Asigurari S.A.

Sponsorii evenimentului au fost: BCR, ENEL, FNGCIMM, CORAL IMPEX, ALPHA BANK, SODEXO si EXIM BANK.

Partenerii media ai evenimentului au fost: Agerpres, Antena 3, Bursa, Centrul de presa, Curierul National, Economistul, Legal magazin, National TV, News.ro, Risco, Start-up cafe,Top business, Market watch.