In cadrul programului „Sprijinirea dialogului social cu parteneri sociali din tarile in curs de aderare la Uniunea Europeana”, derulat de catre Centrul de Formare a Asociatiilor patronale Sachsen – Anhalt din Germania, Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta a organizat doua seminarii de ,, Dialog Social”.
In data de 10 februarie 2004  Consiliul National al  Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si Centrulul de Formare a Asociatiilor patronale Sachsen – Anhalt din Germania au perfectat si semnat o conventie de colaborare pentru derularea proiectului „Sprijinirea dialogului social cu parteneri sociali din tarile in curs de aderare la Uniunea Europeana”.
In cadrul proiectului, Centrul de Formare a Asociatiilor patronale Sachsen – Anhalt din Germania a asigurat participarea specialistilor germani la seminariile organizate de cele 6 organizatii patronale semnatare (CNIPMMR, PNR, UNPR, UGIR, UGIR 1903, CPISC), iar patronatele au asigurat organizarea seminariilor si participarea membrilor si filialelor lor la aceste seminarii.
Principalele obiective ale proiectului :
dezvoltarea dialogului social politic de catre organizatiile patronale, prin intarirea capacitatii de percepere a intereselor patronale, perfectionarea tehnicilor de conducere a tratativelor cu sindicatele, construirea de relatii sociale model in intreprindere;
imbunatatirea protectiei muncii, prin intarirea capacitatii asociatilor in vederea unor consultari cuprinzatoare, sensibilizarea intreprinderilor selectate si realizarea de masuri model in acest domeniu.
In acest context, Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta, structura teritoriala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a organizat cele doua seminarii din cadrul proiectului „Sprijinirea dialogului social cu parteneri sociali din tarile in curs de aderare la Uniunea Europeana”. Focusate pe Directivele Uniunii Europene privind dialogul social, pregatirea profesionala si finantarea intreprinderilor, seminariile s-au desfasurat cu participarea delegatiei germane, si au prezentat un interes deosebit pentru patronate, in cadrul acestora valorificandu-se experienta germana privind:

  • Negocierea contractelor colective de munca, autonomia tarifara si legislatia muncii;
  • Analiza fortei de munca nu numai ca un factor de cheltuiala, ci si sub aspectul factorului de succes;
  • Evolutia relatiei patronate – sindicate la nivelul companiilor, ce a avut ca scop recuperarea decalajului dintre cele doua structuri, in ceea ce priveste promovarea intereselor specifice;
  • Dialogul social intre conducerile intreprinderilor si reprezentantii salariatilor;
  • Managementul de personal sub aspectul protectiei angajatilor;
  • Profiling, noi forme de ocupare;
  • Aspectele privind importanta IMM-urilor in dezvoltarea economiei germane.

 Primul ,,Seminar de Dialog  Social” s-a desfasurat in perioada 22-26 mai 2004, in statiunea Mamaia si s-a derulat pe urmatoarele coordonate:
– „Negocierile tarifare (colective) in Germania”;
–  „Reprezentarea intereselor salariatilor unei intreprinderi” ;
– „Managementul de personal in intreprindere“.
Participanti in cadrul evenimentului au fost reprezentanti ai LVSA Magdeburg Germania (Uniunea Asociatiilor Patronale din Landul Sachsen – Anhalt din Germania), reprezentanti ai IBD Magdeburg Germania, reprezentanti ai Fundatiei Romano-Germane din Timisoara, membrii Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta si ai CNIPMMR,  reprezentantii PNR, UNPR, CPISC, UGIR, UGIR 1903, precum si reprezentanti ai sindicatelor si autoritatilor publice locale.
Partenerii germani au luat parte si la „Ziua Intreprinzatorului” din data de 23 mai 2004, organizata in premiera la nivelul judetului Constanta, de catre Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta, ocazie cu care dl. Henning Fieseler, Director proiect, LVSA a prezentat participantilor la eveniment o serie de aspecte privind importanta IMM-urilor in dezvolatarea economiei germane.
Cel de-al doilea  ,,Seminar de Dialog  Social” s-a desfasurat in perioada 25-27 ianuarie 2005, in statiunea Mamaia si s-a derulat pe urmatoarele coordonate:
-Raspunderea antreprenorilor in domeniul protectiei muncii si a dialogului social, protectia muncii in cadrul pregatirii profesionale din Romania, semnificatia protectiei muncii in intreprinderile romanesti;
-Competitivitate prin implementarea Sistemului de Management al calitatii si metode moderne de protectie a mediului, banci de date bazate pe pagini web si platforme informationale pentru  producatorii de materiale de constructii in Romania si Germania (efecte si riscuri), managementul calitatii – sansa si provocare pentru intreprinderile private, asanarea sau demolarea constructiilor de locuinte din beton, initierea si dezvoltarea de retele moderne de cooperare intre intreprinderi si reprezentanti ai administratiei Judetului Constanta si Sachsen-Anhalt Germania.
-Infiintarea de afaceri – tendinte in noua Europa; infiintarea de afaceri in Romania;
-Vizite in intreprinderi din Constanta, membre ale Patronatului IMM Constanta.
Participanti in cadrul evenimentului au fost reprezentanti ai LVSA Magdeburg Germania (Uniunea Asociatiilor Patronale din Landul Sachsen – Anhalt din Germania), reprezentanti ai IBD Magdeburg Germania, reprezentanti ai Fundatiei Romano-Germane din Timisoara, membrii Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta si ai CNIPMMR,  reprezentantii PNR, UNPR, CPISC, UGIR, UGIR 1903, precum si reprezentanti ai sindicatelor si autoritatilor publice locale.
In urma dezbaterilor, s-au conturat cateva concluzii ce privesc administratia publica locala:
-responsabilizarea patronatelor privind atributiile ce le au, conform reglementarilor europene, in domeniul securitatii muncii si punerea in practica a normelor;
-initierea unor strategii si programe de dezvoltare regionala intre comunele limitrofe Dunarii si localitati din Bulgaria;
-elaborarea unui proiect in colaborare cu partenerii germani, pentru infiintare de noi afaceri, similare cu cele din Germania.
Prezent in cadrul seminarului, dl. Adrian NICOLAESCU, Subprefect al judetului Constanta,  a subliniat necesitatea unei colaborari eficiente intre administratia publica locala si mediul de afaceri.

INTREVEDEREA DINTRE REPREZENTANTII PATRONATELOR GERMANE ŞI REPREZENTANTII PREFECTURII CONSTANTASeminarul s-a incheiat cu intalnirea reprezentantilor mediului de afaceri din landul Sachsen-Anhalt cu dl. Danut CULETU, Prefect al judetului Constanta, intrevedere in cadrul careia a fost evidentiat potentialul economic si investitional al judetului Constanta. Partea germana fiind interesata de o colaborare logistica si financiara in vederea reabilitarii zonei peninsulare a orasului, dar si a altor proiecte menite sa genereze imbunatatirea mediului de afaceri din judet.
Seminariile au avut ca scop dialogul social la nivelul comunitatii locale ca stare de „normalitate”, normalitatea presupunand  nu numai o relatie parteneriala intre actorii din comunitate, fie ei guvernamentali sau neguvernamentali dar si trecerea de la o faza declarativa la solutii concrete.
Rezultatele participarii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania la derularea proiectului, precum si studiile prezentate in cadrul seminariilor organizate de Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta au fost aduse la cunostinta IMM-urilor si structurilor teritoriale ale CNIPMMR, prin publicarea lor in ,,Revista Afaceri IMM” si pe site-ul CNIPMMR.