Legea salarizarii bugetarilor, aflata in prezent in discutii in Parlament, va conduce la o accentuare a migratiei angajatilor de la privat la stat pe fondul salariilor mai mari, spun reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
„Cand vorbim de legea salarizarii, trebuie sa avem in vedere si impactul asupra sectorului privat. Salariile in sectorul bugetar sunt mult mai mari decat media pe economie si decat in sectorul privat, lucru care va determina o migratie a fortei de munca din sectorul privat in sectorul de stat. Lumea va merge acolo unde va fi mai bine platita. Sa nu uitam ca valoarea adaugata se creeaza in sectorul privat, nu in sectorul bugetar”, a spus Ovidiu Nicolescu, presedinte onorific al CNIPMMR, in cadrul unui eveniment organizat ieri de patronat pe aceasta tema.
Angajatii de la stat din Romania castiga, in medie, cu 19% mai mult decat angajatii din mediul privat, in timp ce in alte state raportul este inversat, arata statisticile oficiale. In Ungaria, spre exemplu, bugetarii castiga, in medie, cu 14% mai putin decat angajatii din privat, potrivit datelor institutului de statistica din Ungaria.
Saptamana trecuta, senatorii au adoptat proiectul legii salarizarii unitare in sistemul bugetar, aceasta urmand sa fie trimisa catre Camera Deputatilor, care este for decizional. La nivelul Senatului s-au aprobat 54 de amendamente referitoare la 45 de articole ale legii.
Au fost adoptate numai propunerile care au vizat cresterile salariale si cresterea coefientilor de salarizare, in timp ce propunerile privind corelarea cresterii salariilor cu performanta nu au fost adoptate.
Printre principalele modificari admise de Senat se numara salarii mai mari pentru primarii si viceprimarii de municipii, pentru directorii administrativi ai universitatilor, pentru angajatii ANAF si cei ai Curtii de Conturi.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis in cadrul conferintei de ieri cateva observatii cu privire la aspectele pentru care Camera Deputatilor ar trebui sa identifice solutii.
„In primul rand, trebuie sa avem niste modificari de esenta a legii salarizarii, ceea ce inseamna corelarea in toate domeniile a cresterii salariilor cu performantele. De exemplu: maririle de salariu pentru personalul care lucreaza la proiectele europene sa fie proportional cu gradul de realizare si implementare a proiectelor”, a explicat Ovidiu Nicolescu.
In contextul in care in proiectul de lege, care a trecut de Senat, se mentioneaza ca “pentru anul curent nu exista impact financiar asupra bugetului”, iar pentru anii viitori nu este completat, reprezentantii CNIPMMR spun ca nu exista mariri de salarii care sa nu aiba influenta asupra bugetului de stat.
“Mariri de salarii care sa nu aiba influenta asupra bugetului nu exista. Este o aberatie. Marirea nejustificata si fara surse de acoperire a salarilor in sectorul de stat afecteaza investitiile, afecteaza dezvoltarea Romaniei in viitor si afecteaza nivelul de salarii in urmatorii ani. Asemenea cresteri nu sunt sustenabile daca nu sunt insotite de investitii si de absorbtia de fonduri europene”, a punctat Ovidiu Nicolescu.
Estimarile CNIPMMR arata ca legea salarizarii unitare in sistemul bugetar, cu amendamentele adoptate in Senat, va fi mai mare de 32 miliarde de lei, pana in anul 2020 si 43 miliarde de lei, pana in anul 2022.
De asemenea, Fondul Monetar International (FMI) in Raportul din 25 mai 2017, a recomandat analiza si modificarea cu atentie proiectului Legii salarizarii unice “in conformitate cu spatiul fiscal disponibil si obiectivele fiscale pe termen lung”, subliniind ca reprezinta un risc la deficitul bugetar.
Mai mult, in contextul unei posibile inrautatiri a situatiei fiscale, FMI a recomandat autoritatilor romane sa evite politicile expansioniste, de exemplu majorarile excesive de salarii si pensii.
Sursa: presaonline.ro