Patronatul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (PIMM) Constanta a organizat, in data de 24 aprilie, o conferinta de presa in cadrul careia, Dl. presedinte, Iulian Groposila a facut o ampla prezentare a Programului Start-up Nation.
„Este primul program generos care sprijina antreprenoriatul roman si ar fi pacat ca cei cu cei cu spirit antreprenorial sa nu profite de banii pusi la bataie”, a declarat presedintele PIMM Constanta in deschiderea conferintei de presa.
Ce este Start-up Nation?
Start-Up Nation este un program prin care statul roman vrea sa ajute antreprenorii sa-si deschida firme si sa promoveze antreprenoriatul, prin acesta fiind finantate 10.000 de business-uri noi cu pana la 44.000 de euro.
Potrivit proiectului, sunt eligibile firmele infiintate dupa 30 ianuarie 2017, iar acestea pot participa o singura data. Domeniile de activitate care vor primi cel mai mare numar de puncte vor fi IT, producție, industriile creative (sanatate si educație), serviciile si comertul.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a lua bani
Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, firmele solicitante trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, dintre care, pe cele mai importante sunt:
– Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.
– Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoarea OUG-ului 10/30.01.2017
– Nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale
– Au codul CAEN autorizat la Oficiul National al Registrului Comertului in momentul depunerii documentatie de decont
– Creeaza minim 1 loc de munca (deci nu mai exista obligatia de minim 2 locuri) si il mentine pe o perioada de cel putin 2 (nu mai sunt 3 cum se anunta se initail) ani dupa implementarea proiectului.
Cati bani pot fi luati
In cadrul programului, solicitantii pot primii maximum 200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) si reprezinta o contributie de 100% din valoarea proiectului.
Chiar daca intreprinzatorul trebuie sa vina cu o contributie proprie de 0% in ceea ce priveste cheltuielile eligibile, este important de retinut faptul ca este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute si diferente de cheltuieli la decontare care, daca nu pot fi acoperite de intreprinzator din alte surse pot duce la blocare a intregului proiect.
Cum se face inscrierea
Solicitantii se pot inscrie in program doar online, deci inscrierea se va face electronic, iar aplicațiile vor incepe din luna mai a acestui an, fiind deschise timp de o luna (pana in iunie 2017). In ceea ce priveste eligibilitatea startup-urilor si a planurilor de afaceri, acestea vor fi verificate, in perioada mai – iulie 2017, iar contractele vor fi semnate intre lunile iunie – august 2017.
Pentru a veni in sprijinul celor ce vor sa se inscrie in programul Start Up Nation, Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Constanta ofera consultanta acestora si va organiza, incepand cu data de 3 mai 2017, un curs de competente antreprenoriale cu o durata de cinci zile.
In cadrul cursului, participantii vor invata sa-si dezvolte propria idee de afacere, sa-si faca planul de business si să-si stabileasca prioritatile in privinta resurselor si a bugetului. Inscrierea se face in limita locurilor disponibile la e-mail: patronat@cttc.ro/ pimm.constanta@gmail.com sau la telefon: 0241. 554. 388.