Pavilionul Expozitional Constanta a gazduit, vineri, primul eveniment din cadrul programului „Invest in Romania!”, dedicat oportunitatilor de atragere a investitiilor privind dezvoltarea operatiunilor de import-export, initiat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investitiilor si Comertului din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

pavilion_constanta_11

Printre cei prezenti s-au numarat Florin Jianu – presedintele CNIPMMR, Costin Borc – viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Marius Horia Tutuianu – presedintele CJC, Decebal Fagadau – primarul municipiului Constanta, Osman Koray Ertas – ambasadorul Turciei la Bucuresti, Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi – ambasadorul statului Qatar la Bucuresti, François Saint-Paul – ambasadorul Frantei la Bucuresti, Manuel Costescu – secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Enache Jiru – secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, Ali Bozçaliskan – consul general al Republicii Turcia la Constanta, Benedikt Saupe – sef adjunct de misiune la Ambasada Austriei in Bucuresti, Iulian Groposila – vicepresedinte CNIPMMR.

gropo

 

„Suntem la Constanta pentru ca aici este un loc unde portul ar trebui sa atraga mult mai multe investitii decat o face acum. De asemenea, zona adiacenta portului trebuie sa atraga mai multe investitii. Aici trebuie sa se concentreze zone industriale, parcuri industriale, care sa prelucreze, ca sa avem un export mai calitativ de produse finite, si nu de materii prime, asa cum este la ora actuala. Constanta este primul pas dintr-un demers regional, initiat de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri impreuna ce mediul de afaceri, de a veni in sprijinul investitorilor straini. Avem astazi (n.r. ieri) un numar mare de colegi, atasati comerciali din tari europenei, dar si din Mexic, care au venit sa discute cu investitori si oameni de afaceri, in vederea promovarii intereselor Romaniei in tarile pe care le reprezinta“, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Comentand initiativa infiintarii unui parc industrial la Constanta, Costin Borc a declarat ca „vede o mare determinare a autoritatilor locale“. „In ultimele saptamani, am vazut ca cei din administratia locala s-au concentrat sa caute terenuri pentru investitii. Exista mai multe feluri de ajutor de stat si pentru proiecte mari, si pentru proiecte mici. Dar, repet, initiativa trebuie sa apartina autoritatilor locale si mediului de afaceri. Acum este un moment bun pentru Romania, care este o tara ce creste economic, este o tara sigura, asezata bine din punct de vedere strategic. Interesul investitorilor pentru Romania este in crestere“, a adaugat acesta.

Intrebat care sunt atuurile Constantei pentru a atrage investitiile, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a raspuns: „Atuurile Constantei sunt evidente: exista port, cale ferata, autostrada, aeroport, forta de munca calificata, universitati. Exista toate ingredientele. Si, ca sa fac o paranteza, faptul ca ai si faina, si fructe, si zahar, si frisca nu inseamna intotdeauna ca poti face un tort bun. Depinde si de cofetar, de ce poate face din ele“, a explicat Borc.

Presedintele CJC, Horia Tutuianu, a subliniat ca intentioneaza sa infiinteze un parc industrial, pe parcursul mandatului sau: „Acest eveniment este foarte important pentru Constanta. Suntem constienti ca avem foarte multe deficiente in judet. Avem nevoie de investitii in regiunea noastra. Vreau ca, pe parcursul mandatului meu, sa infiintez un parc industrial, cu ajutorul mediului de afaceri”.

La randul sau, Decebal Fagadau, primarul municipiului Constanta, a declarat ca mediul de afaceri si administratia locala trebuie sa stea la aceeasi masa. „Este un semnal de deschidere acest eveniment, pentru ca am uitat sa comunicam. Este normal ca mediul de afaceri si administratia locala sa stea la aceeasi masa si sa stabileasca un interes comun. Am incercat anul trecut sa infiintez un consiliu consultativ economic, dar nu am reusit. De aceea, in prima luna din noul an, voi avea grija sa il infiintez”, a comunicat primarul Fagadau.

Sursa: Ziua de Constanta